top of page

Garraf Coopera ajuda a crear una base de data d’informació toponímica local

El grup de documentació de Garraf Coopera porta gairebé dos anys digitalitzant fitxes sobre els noms històrics de més de 20.000 llocs a la vegueria del Penedès, formada per les comarques del Garraf, Anoia i l’Alt i el Baix Penedès.


L’interès de l’associació per aquest tema es va despertar a mesura que vam avançar en la restauració dels camins de l’Ortoll. A poc a poc ens va arribar informació que indicava que els camins eren històricament molt més importants i antics del que pensàvem. La gran sorpresa va ser quan es va confirmar que el camí que portàvem anys restaurant en realitat era l’inici del camí ramader més important de Catalunya: la Carrerada de la Cerdanya.


Aquest fet va ser verificat per diferents fonts però sobretot per Vicenç Carbonell, el màxim coneixedor de la toponímia de la vegueria del Penedès. El seu arxiu amb més de 13.000 fitxes va ser una inesgotable font d’informació vital per a documentar tota la cronologia, fets i llocs d'aquest camí ramader - pero alhora una font força inaccessible per a qualsevol persona que no fos Vicenç Carbonell, ja que la gran majoria de les fitxes estaven únicament mecanografiades i amb correccions manuals fetes per ell mateix al llarg dels temps.



Així, per fer la informació més accessible a tothom, un grup de voluntaris va començar a classificar les fitxes i passar-les per ordinador amb l’objectiu de pujar-ho tot com una base de dates pública a internet. La idea era i és que les fitxes tinguessin enllaços entre sí, amb material fotogràfic i amb els més de 2.000 dossiers i articles que Vicenç Carbonell ha publicat durant més de mig segle.


La classificació i interrelació del conjunt d'aquest material, creiem que farà possible conèixer millor una part important de la nostra història, ens ajudarà a entendre com i de què es vivia a les nostres contrades, així com conèixer millor molts dels mots que utilitzem, i ubicar molts dels llocs que formen part de la nostra memòria i del nostre llenguatge.



Exemple de fitxa de l’arxiu de Vicenç Carbonell.



Fins ara, una vintena de voluntaris ha participat en aquest treball i, si tot va bé, es preveu que el treball acabarà a finals de l’any vinent.




Curiosament, en Vicenç Carbonell presenta aquesta mateixa setmana el llibre "Noms de lloc de Vilanova i la Geltrú", una nova edició ampliada i més complerta del que publicà l'any 2001, al Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú el dia 25 de Març a les 19 hores.


Aquest esdeveniment, presencial al Museu en petit comité amb places reservades previ avís, es transmetrà també en directe pel canal YouTube de l'Institut d'Estudis Penedesencs i podeu seguir-lo a través d'aquí:



Si voleu més informació al respecte, escriviu-nos a info@garrafcoopera.org

Aquest llibre està editat per l'Institut d'Estudis Penedesencs. Podeu contactar-los a través de la seva pàgina web http://www.iepenedesencs.org/

Si igualment us interessa o voleu participar en la redacció de fitxes, envieu-nos un missatge!



Article de la Viquipèdia:
Vicenç Carbonell i Virella
(Barcelona, 29 de desembre de 1934) va ser pèrit industrial i vocacionalment es va dedicar a la toponímia.
Va cursar estudis de peritatge a l'Escola Industrial de Vilanova i la Geltrú, i va treballar de pèrit industrial en la vessant mecànica en diverses empreses de Vilanova i la Geltrú, Piera i Igualada. Anteriorment havia treballat de torner mecànic i delineant. Actualment viu a Vilanova i la Geltrú i es dedica des de fa molts anys a l'estudi del territori del Garraf i el Penedès. Juntament amb el seu oncle, Joan Virella i Bloda, escriptor de l'obra Visions geogràfiques del Penedès, Vicenç Carbonell ha compartit la seva afició per l'excursionisme i l'estudi de la toponímia, recollint i catalogant 25.000 fitxes de noms de lloc, entre ells masies, castells, torres, fondals, torrents, sínies, molins, muntanyes i camins. Escriu articles relacionats amb la toponímia regularment a la premsa local i als Butlletins d'entitats com l'Associació Excursionista Talaia, la Societat d'Onomàstica de la qual és Soci d'Honor o l'Institut d'Estudis Penedesencs (IEP). També és membre del Grup d'Estudis Toponímics de l'IEP.

Comments


Entradas destacadas

Entradas recientes

Archivo

Buscar por tags

bottom of page