top of page

Tota pedra fa paret; la pedra seca a Catalunya

L’arquitectura tradicional ha sobreviscut al pas del temps com a testimoni de les formes de vida del passat. Dins d’aquest àmbit, la pedra seca representa una de les tècniques més utilitzades. Gràcies als coneixements acumulats al llarg dels segles, es van bastir tota mena de construccions, majoritàriament vinculades a l’agricultura, la ramaderia i a l’abastament d’aigua, que van permetre als nostres avantpassats construir amb un mínim de recursos i major eficiència, deixant aquest llegat arquitectònic com a referent en la sostenibilitat.


Per aquesta raó es desenvolupa l`exposició "Tota pedra seca fa paret; la pedra seca a Catalunya". Aaquesta exposició tindrà lloc fins diumenge 3 de setembre al Museu del Ferrocarril a Vilanova i la Geltrú.




Amb motiu del reconeixement de la tècnica de la pedra seca com a patrimoni cultural immaterial per part de la UNESCO, l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional i el Dep. Cultura de la Generalitat de Catalunya van dissenyar el 2018 aquesta exposició, eminentment fotogràfica i itinerant entre municipis, que pretén oferir una panoràmica àmplia, posant èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial. Explica, també, la vigència actual d’aquesta arquitectura, harmònica i respectuosa amb l’entorn natural. De fet, la pedra seca és de gran importància per a la Biodiversitat. En facilitar unes condicions favorables, les cavitats i fissures esdevenen microhàbitats per a nombroses espècies vegetals i animals. Una gran diversitat d’invertebrats i vertebrats les utilitza com a refugi o lloc per reproduir-se.

L’exposició explica qüestions com ara la base geològica, fonaments de la tècnica, tipologies, construccions declarades Bé Cultural d'Interès Nacional, construccions per territoris a Catalunya, rutes senyalitzades, etc

Durant la inauguració es va fer una taula rodona a càrrec de tres ponents: Jaume Marsé (APMA Garraf EdC), Ramón Artigas (Drac Verd de Sitges) i Carles Lluch (Garraf Coopera). sobre La pedra seca a Vilanova i la Geltrú. Protecció jurídica de la pedra seca i la Wilkipedra.

En el marc de l'exposició s'oferiran dos itineraris guiats per gestors de la recuperació d'aquest patrimoni, on podrem conèixer una bona mostra de construccions a Vilanova. El primer serà l'itinerari Garrofers, divendres 11 d'agost, 19-21h. El segon serà l'itinerari Adarró - Ortoll, divendres 18 d'agost, 19-21h.







INFORMACIÓ PRÀCTICA

Dates: 28 juliol al 3 setembre 2023.

Lloc: Museu del Ferrocarril de Catalunya. Al costat de l'estació de Renfe (Vilanova i la Geltrú).

Horaris: fins setembre serà l’horari habitual del Museu, de dimarts a diumenge, 10-14.30h, dissabte 10-14.30h i 16-19.30h. Horari d’estiu (1 - 31 agost), obert tots el dies, 10-14.30h i 17-20h.

Preu: Fins al 3 setembre accés gratuït per socis/es de Garraf Coopera.. Caldrà presentar el carnet de soci/a.


Esteu ben convidats/des a assistir-hi, us hi esperem!!


Comments


Entradas destacadas

Entradas recientes

Archivo

Buscar por tags

bottom of page